Segítség tűzifa vásárláshoz

 

 

A tűzifa fűtőértéke és minősége


A száraz fa fűtőértéke akár a duplája is lehet a nedvesének. A megvásárolt és felhasogatott faanyagot minden esetben esőtől védett és jól szellőző helyen tároljuk.


A fa fűtőértéke a fajtájától is függ. Az úgynevezett lágy lombos fák (égerek, nyár, hársak, fűz) hasábjai nem tartják a meleget, hamar ellobbannak. Míg a kemény lombos fafajok (csertölgy, gyertyán, bükk, tölgy, kőris, akác) hosszan égnek és tartják a meleget. Ezért a lágy lombos fákból sokkal nagyobb térfogatú faanyagot kell hasogatni, tárolni és a kazánba vagy kályhába behordani.


Mi az alábbi fafajtákat dolgozzuk fel: csertölgy, gyertyán, bükk

 

Mennyiség meghatározása


Egy átlagos tél alatt, egy 100 m2 – es központi fűtéssel rendelkező családi ház fűtéséhez megközelítőleg 10 m3 tűzifa szükséges.
A tűzifa tömegét a nedvességtartalma is befolyásolja. 1 m3 frissen kitermelt tűzifa akár 3 mázsával is nehezebb lehet, mint amelyek 6-7 hónapon (tavaszi és nyári hónapok) keresztül, hasogatva száradtak és így elveszítették víztartalmuk jelentős hányadát.
Néhány tisztességtelen kereskedő ezt kihasználva jelentős kárt okoz vásárlóinak.

 

A tüzifabp.hu által kínált fafajták jellemzői és fűtőértéke


Bükk: A lehető leghamarabb hasítani kell mert fülledésre hajlamos fajta. Több időre van szüksége a kiszáradáshoz a többi fafajtánál. Megfelelő kezelés mellett kiváló a fűtőértéke.


Gyertyán: Vékony a kérge és nagy sűrűsége miatt népszerű fafajta. A vágásfelület beszáradása után nehéz hasítani, ezért időben fel kell vágni. Hasonlóan a bükkhöz, fülledésre hajlamos. Kiváló a fűtőértéke.


Csertölgy: Könnyű hasogatni, a legnehezebb fafajok egyike. Ennek van a legtöbb időre szüksége a száradáshoz. Jól beindított tűznél nagyon sokáig tartja a parazsat.

 

Segítségért vagy tanácsért forduljon hozzánk bizalommal.