Tűzifa vásárlási tanácsok

 

Éjszakánként már fagypont alá süllyed a hőmérő higanyszála. Sokan megvették, sokan pedig most kaptak észbe, hogy be kell szerezniük a téli tűzrevalót.

 

Az újságok apróhirdetési rovatai tele vannak hirdetésekkel, például: „Méteres, hasított bükk, gyertyán, tölgy méterfa 10-30 cm vastagságú 35e Ft/ erdei m3.” A tűzifa mennyiségét a kereskedelemben kétféle módon szokás mérni: tömege alapján mázsában, vagy térfogata alapján erdei köbméterben. Egy mázsa (q) = 100 kg, vagy egy tonna (t) = 1.000 kg, de fontos tudni, hogy a fa tömege nagyon erősen függ a nedvességtartalmától, ezért leggyakrabban élőnedves fára vonatkozik.

 

A tűzifa térfogatának mérésekor az okoz nehézséget, hogy az a fűrészárutól eltérően szabálytalan formájú, nem lehet úgy összerakni, hogy a teret tökéletesen kitöltse. Az erdei köbméter emiatt gyakorlatilag 1,7 köbmétert, 1 × 1 × 1,7 métert jelent, ami például 1 méteres hosszra vágott fából 1,7 méter magasra rakott sarag (rakat) 1 méter hosszan. Ez megfelel nagyjából 10 - 12 mázsa élőnedves keményfának. A méteresre vágott tűzifa esetében mostanában gyakran használják a „kalodában” kifejezést, amely valamivel több, mint egy erdei köbméternyit jelent, keretbe fogva. Ez jelentősen megkönnyíti a mennyiség elbírálását, de többletkiadással jár az „ömlesztetthez” képest. Tömegre értékesített tűzifánál természetesen a nedvességtartalom is fontos, ezért megkülönböztetünk idei, tavalyi vágású és 2 éves fát. A régebbi vágású fának alacsonyabb a nedvességtartalma, így az legtöbbször 1 - 2 ezer forinttal többe kerül, mázsánként. Az idei vágású fát némi szakértelemmel fel lehet ismerni, de azt, hogy 1 vagy 2 éve vágták-e ki, már csak szakember tudja megítélni. A fa tömegét pedig csak méréssel lehet ellenőrizni. Telepről szállítva ez csak akkor ellenőrizhető, ha a vevő jelen van a kiállásnál, az üres és a megrakott jármű hídmérlegen való lemérésénél. Gondoljunk bele, a ház elé, vagy az udvarra leborított fát már nemigen lehet megmérni. 

 

A TüzifaBp.hu – nál hálós, erdei köbméterre vásárolhatja meg téli tüzelőjét. Nem jelent problémát, ha nem rendelkezik az akár több köbméter fa elszállításához megfelelő járművel. Természetesen lehetőséget biztosítunk telephelyünkön történő átvételre is, de hallgatunk a vásárlóink igényeire, és már lehetőség van Budapest területén házhoz kérni a tüzifáját.

 

A Tüzifabp.hu minden esetben a hálós tűzifát ajánlja, melyet többféle méretben is megrendelhet tőlünk. Minden esetben csakis minőségi forrásból származó kemény tűzifáinkkal garantáljuk vásárlóink elégedettségét.

 

Nem kell mást tennie mint leadnia rendelését oldalunkon és az egyeztetett időpontban kiszállítjuk Önnek a megrendelt tüzifa mennyiséget, így azt már csak a tűzre kell raknia.