Tűzgyújtási tippek

 

Sokféle módja van a begyújtásnak, de mindig körültekintőnek kell lennie, hogy mit rakunk a tűztérbe. Soha ne használjunk festett, vagy impregnált fát, illetve klórt tartalmazó műanyagokat, PVC-t. Ezek nagyon mérgező gázokat tartalmaznak. Továbbá, ne használjunk tengeri uszadékfát sem. Ez sót tartalmaz, amiből az égés során szintén klór szabadul fel. Ha pár évig az uszadékfát a szabadban tárolja, úgy a sótartalom távozik a fából.

 

A kinti hidegben tárolt fát legalább egy napig tároljuk szobahőmérsékleten, mielőtt felhasználnánk. A gyújtóst nagyjából 4 cm átmérőjűre hasogassa fel. Ez megkönnyíti és gyorsítja a kéményhuzatot, valamint a begyújtást is. Begyújtás előtt minden huzatszabályzót teljesen ki kell nyitni. Vannak készülékek melyeknek csak egy, másoknak pedig két huzatszabályzójuk van.

 

A legkönnyebb begyújtási mód:

  1. Helyezzünk két hasábot a tűztér aljára, majd erre halmozzunk vékony réteg begyújtóst szintenként egymásra merőlegesen fel majdnem egészen a kétszeres égetést biztosító fúvókákig, majd ennek a tetejére tegyünk egy vagy két, méretesebb hasábot

  2. Tegyünk 2-3 gyújtóst alulra, vagy az aprófa közé, majd gyújtsuk meg

  3. Megfelelő huzat esetén az ajtót ilyenkor becsukhatjuk, és a tűz magától feléled. Kevésbé jó huzat esetén a tűz teljes feléledéséig, az ajtót hagyjuk résnyire nyitva

 

Másik lehetőség a begyújtásra, hogy két hasábot teszünk a tűztér két oldalára. Tegyünk összegyűrt papírt közéjük, majd a kétoldali hasábra feltámasztva építsünk apróbb fából egy halmot. Ezután, amennyiben szükségesnek ítéljük, tegyünk még papírt közé. A papír meggyújtása után figyelnie kell a tüzet, hogy az megfelelő levegő utánpótlást kapjon az első 10-15 percben, ez függ a huzattól, ezért ha szükségesnek látjuk, hagyjuk nyitva résnyire az ajtót.

 

Tegyünk a tűzre gyakran, de egyszerre csak kis mennyiségű, vékonyabb fát. Kerüljük a tűz begyújtás folyamata alatt történő lefolytását (parázslását), mert ez túlzott károsanyag kibocsájtást eredményez. A legjobb eredményt akkor érjük el, ha a tűz folyamatosan ég és a kéményen kiáramló füst szinte láthatatlan, ez idő alatt a kályha és kémény eléri az üzemhőmérsékletét.

Rendelje meg tüzifáját Tőlünk. Nem kell mást tennie mint leadnia rendelését oldalunkon és az egyeztetett időpontban kiszállítjuk Önnek a megrendelt tüzifa mennyiséget, így azt már csak a tűzre kell raknia.