Mi alapján válasszunk tűzifát?

 

Akár fűtés, akár főzés, bármire is használja a tűzifát, a kulcsszó a hatékonyság és kényelem eléréséhez a jó minőségű anyag. A fa nedvessége, nem megfelelő mérete a tűzeléshez mind bosszankodásra adhat okot, ezért alaposan át kell gondolni, hogy mire szeretnénk használni és ehhez melyik a legmegfelelőbb tűzifa.

 

Javaslatok, amelyek megkönnyítik a tűzifa kiválasztását:

-       kisebb mennyiségű vásárlásokkal teszteljünk több tűzifa telepet, így egyértelműen látható, hogy        ki megbízható, ki milyen ajánlattal tud szolgálni

-       ha ismeretlen helyről szeretne rendelni, először győzödjön meg személyesen a telep kínálatáról (mérőszalagot is érdemes lehet vinni)

-       válasszon tiszta fát, a homok és egyéb szennyeződések nem kívánatosak a tűzifán

-       óvakodjon a véletlenszerűen felhalmozott tűzifáktól, mi egyértelműen a hálós tűzifát ajánljuk

-       amennyiben lehetséges, szerezze be a tűzifát tavasszal, így nyomon tudja követni, hogyan viselkedik a fa a különböző időjárási viszonyok között

 

Gondoljuk át hogy mihez szeretnénk használni, kályha, kemence, kandalló, nem mindegy hogy milyen hosszú és méretű fát használunk. Rövidebb darabokkal könnyebb lehet dolgozni, mint a hosszabbakkal, utóbbival nehezebb lehet tüzet gerjeszteni.

 

Ne feledje ellenőrizni a fa nedvességét, a száraz fa súlya könnyebb mint a nedvesé. Ha bizonytalan, kezdje el égetni a fa felületét, a száraz könnyedén be fog gyulladni, ha nedves, egyértelműen érzékelni fogja, hogy nem akar begyulladni.