Kímélje meg magát az átverésektől.

 

 

Térfogatra vásároljon tüzifát, így biztosan annyit kap amennyit fizetett.

 

Miért?

Mert ránézésre nehéz megállapítani, hogy légszáraz fáról vagy nedves fáról van-e szó. Másképpen fogalmazva: nem tudja, mennyi vizet vásárol a fával együtt.

 

Miért lényeges ez?

Amikor fát vásárolunk, tulajdonképpen energiát veszünk. A fát el akarjuk égetni, és az számít, hogy mennyi energiát nyerünk az egységnyi pénzünkért.

A frissen vágott fa kb. 50%-os nedvességtartalmú, és mindössze kb. 7,5 MJ/kg energiát tartalmaz.
A száraz fának 15%-os nedvességtartalom mellett 15 MJ/kg energiatartalma van. A különbség abból adódik, hogy a 35% víztartalom-különbözet nem éghető anyag, sőt – az égetés során történő eltávolítása, gőzzé alakítása sok energiát felemészt.

 

Összefoglalva:

Ha tömegre vásárol tüzifát, akkor annak nedvességtartalmától függően a pénzéért ideális esetben 100 kg tüzifával 1500 MJ energiát kapunk, de ha nedves a fa, akkor lehet, hogy csak a felét, 750 MJ-t. Ha térfogatra vásárol, kiküszöböli ezt a bizonytalanságot: egy térfogategységnyi tüzifában mindig azonos fűtőérték van, hiszen az energia a fa szárazanyag-tartalmához kötődik. Ha nedves fát vásárol térfogatra, akkor sem éri veszteség, csak időbe kerül, amíg a fa kiszárad. De a térfogata, amiért Ön fizetett, nem változik.

A nálunk vásárolt hálós tüzifa 1 erdei köbméteres kiszerelésben kapható. Egy erdei köbméter = 1,7 metrikus m3.